Virka en flicka.


Nu har jag dragit på att publicera det här mönstret alldeles för länge. Jag har hela tiden tänkt att jag ska komma på bättre sätt att formulera mig så att det hela blir lättförståeligt. Men nä... jag tror faktiskt inte att jag lyckas med det. Om något är otydligt får ni helt enkelt fråga ^ . ^

 

Kan du inte grunderna i virkning så kan du titta in här för att lära dig.


Allmänt om mönstret:
♥ Virka i spiraler, när du har virkat klart ett varv så ska du alltså direkt börja på nästa (gäller dock inte när man virkar sulan till skorna).
♥ Alla delar börjar med något som kallas för "magisk ring" vet du inte hur man gör en sådan så finns det förklarat här.
♥ Markera början på varje varv med exempelvis en bit garn i avvikande färg för att enkelt hålla reda på vilket varv du befinner dig på.
♥ Hemligheten för att få fina amigurumis är att virka med en virknål som gör att virkningen blir hård så att ingen stoppning tittar fram mellan maskorna. 
♥ Det går bra att använda ett tjockare garn eller ett tunnare så länge man anpassar virknålen efter garnet. Vill du t.ex. ha en större flicka så använder du ett garn som är tjockare. Jag har virkat med ett garn som passar till nål 2 och min flicka är ca 14cm hög.
♥ Jag har kontrollvirkat mönstret men om du stöter på något som inte stämmer säg till så ska jag rätta till det.
♥ Och sist men inte minst, hoppas du har kul medan du virkar ^ - ^


v: varv
m: maska
sm: smygmaska
fm: fast maska
st: stolpe


Okej då börjar vi men...
....innan du börjar klipp av en ca 20cm lång tråd i den färg du vill ha kläderna på dockan. Du kommer använda den för att sy några stygn i grenen på dockan.


Använd hudfärgat garn och virka 6fm i en magisk ring [sammanlagt 6m]
2fm i varje fm [sammanlagt 12m]
*fm i första fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt. [sammanlagt 18m]
*fm i nästa 2 fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt [sammanlagt 24m]  
*fm i nästa 3 fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt  [sammanlagt 30m]  
*fm i nästa 4fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt  [sammanlagt 36m]  
*fm i nästa 5fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt  [sammanlagt 42m]
Virka 3 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 42m] (Jag brukar fästa säkerhetsögon på min docka på det andra av dessa tre varv. Jag har satt ögonen med 12 maskor emellan.)
*fm i nästa 5fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 36m]
*fm i nästa 4fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 30m]
*fm i nästa 3fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 24m]
*fm i nästa 2fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 18m]


Virka 9 lm med svart garn, virka i fm i andra luftmaskan från virknålen och fortsätt sedan i nästa 7 luftmaskor [sammanlagt 8m]
*Virka en luftmaska, vänd och virka över alla 8 fm* Upprepa detta 3ggr  [sammanlagt 8m]

Fortsätt sedan utan att vända med att virka 6 fm på kortsidan, 8 fm på långsidan, 6 fm på den andra kortsidan och sedan 8 fm på nästa långsida.  [sammanlagt 28 m]

Välj sedan mellan en svår och en lätt variant.

Lätt: Fortsätt ett varv runt med fm. [sammanlgt 28m]

Svår( som inte är så svår egentligen om man bara förstår mina instruktioner, hihi) : Nu ska vi göra en kant som ska avgränsa sulan från resten av skon. Stygnet kan liknas med BPDC ( se videon här nedanfär där det förklaras, spola fram till ca 1.30 för BPDC) men istället för att göra stygnet runt stolpar så gör man det runt fasta maskor. Vad du ska göra är alltså att virka ett varv men istället för att göra vanliga fasta maskor så virkar du runt dom fasta maskorna på baksidan. Jag har svårt att förklara det bättre med ord men se gärna videon här nedanför om hur man gör BPDC. [sammanlagt 28m]


Efter varvet där ni antingen valt lätt eller svårt så virkar man såhär:

Virka 2 varv med en fm i varje på vanligt vis. [sammanlagt 28m]

Virka en fm i varje av nästföljande 13fm, 2fm ihop, 2fm ihop, 2fm ihop, 2fm ihop, virka sedan en fm i nästa 7. [sammanlagt 24m]
Virka en fm i varje av nästföljande 11fm, 2fm ihop, 2fm ihop, 2fm ihop, 2fm ihop, virka sedan en fm i nästa 5. [sammanlagt 20m]
Byt till hudfärg och stoppa skon med fyllnadsvadd. Virka sedan:
En fm i varje av nästföljande 11fm, 2fm ihop, 2fm ihop, virka sedan en fm i nästa 5. [sammanlagt 18m]
Virka en fm i varje av nästföljande 5fm *fm i första fm, 2fm i nästa* upprepa *-* 4 ggr, virka en fm [sammanlagt 14m]
Virka 6 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 14m]
Byt färg till den färg du vill ha på kläderna.
Virka 2 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 14m]
Gör en sm och klipp tråden. Fyll benet med fyllnadsvadd. Virka ett till ben på samma sätt. Klipp dock inte av tråden i slutet.


(och hur du sätter ihop ben och kropp)

Nu ska benen sättas ihop. För enkelhetens skull så döper vi det ben du först virkade till ben A och det ben som du precis virkat klart och som du ännu inte klippt av garnet från till ben B. Håll i ben B med nålen i ögglan men istället för att fortsätta virka på det så tar du ben A. Räkna 5 m till höger från där du avslutade (så att dockans "tår" hamnar framåt på båda fötterna) och gör sedan en fm i ben A så benen sätts ihop. Fortsätt sedan virka på ben A tills det återstår 3fm där ska du inte virka utan det blir "grenen". Lämna 3fm till grenen även på ben B och stick alltså ner nålen i den 4:e maskan på ben B och fortsätt runt. [sammanlagt 22m]  

Innan du fortsätter virka på dockan ta fram den tråd du klippte av i början och sy ihop grenen så att det inte blir något hål där. Sedan fortsätter du virka på dockan.

Virka 3 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 22m]
Stoppa kroppen och fortsätt göra det vart efter du virkat några varv och du ser att det behövs.
Nu ska vi minska 4 m jämt fördelat över varvet såhär: virka först en fm *fm i nästa 3fm, 2fm ihop* upprepa *-* sammanlagt 4 ggr, virka sedan 1fm [sammanlagt 18m]
Virka 4 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 18m]
Nu ska det minskas 3 m jämnt fördelat över varvet såhär: *fm i nästa 4fm, 2 fm ihop* upprepa *-* varvet runt [sammanlagt 15]
Virka 1 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 15m]


Använd hudfärgat garn och virka 6fm i en magisk ring [sammanlagt 6m]
2fm i varje fm [sammanlagt 12m]
Virka 2 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 12m]
*fm i nästa 2fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 9m]
Fyll armen med fyllnadsvadd och fortsätt göra så vart efter du virkar.
Virka 7 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 9m]
Byt färg till den färg du valt ha på kläderna och virka sedan:
Virka 2 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 9m]
Klipp tråden men lämna en bit för att fästa armen vid kroppen.
Virka 2 stycken armar.


Virka 30fm i en magisk ring. Innan du drar åt ringen se till att den blir tillräckligt stor för att få plats runt midjan på din flicka.
Virka 5 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 30m]


- Se till att alla delar är stoppade med fyllnadsvadd.
- Trä på kjolen på flickan och sy fast den på plats med ett par stygn så att den inte flyttar sig hela tiden.
- Sy fast huvudet vid kroppen. Huvudet och halsen på kroppen har inte samma antal maskor så se till att du syr fast det jämnt.
- Sy fast armarna.
- Om du inte har använt säkerhetsögon så sy dit ett par.
- Dags för håret. Jag har gjort en liten beskrivning på hur jag brukar fästa hår på mina amigurumis. Självklart går det bra att göra på något annat vis om man hellre vill det. Jag har använt ett garn till håret som är tunnare än det garn jag har virkat flickan med, detta för att håret inte ska se så "grovt" ut.


Efter det är din docka klar! Kanske vill du dekorera den med en blomma i håret eller på klänningen eller varför inte virka en liten väska till henne men allt det är upp till dig.

En ask med trådrullar i.

En enkel pappask från Panduro har fått sig en makeover.

30 år!


Idag fyller den bästa, sötaste, tuffaste, roligaste, mysigaste och mest underbara person jag vet om 30 år! Här är vi, han och jag tillsammans på picknickkalas i grönskan :)

Grattis!!! ♥

Mr Funky's Super Crochet Wonderful

 

Idag blir det ny bokrecension.  Mr Funky's Super Crochet Wonderful skriven av Narumi Ogawa. Besök Mr Funky's hemsida här.

 

Boken är på engelska och det är en trevlig bok med fina och roliga bilder. Finessen med boken är att den innehåller mönster på både amigurumis och accesoarer såsom hattar, scarfs, vantar m.m.

 

Kul idé men jag måste erkänna att jag är något besviken på accessoardelen, inte p.g.a. att det är fula mönster utan för att det helt enkelt känns lite som samma gamla vanliga grejer. Jag tycker att man hittar lika fina mönster om man letar hos Garnstudio eller i Mönsterarkivet. Fast det är förstås min egen åsikt, ni kan du ta en titt på bokens mönster här nedanför och se vad ni tycker :)

 

Bokens amigurumidel innehåller söta figurer, allt från elefanter till kaniner och hamstrar. Mönstrerna är tydliga och finns nedskriva i både text och som diagram, vilket är smart.

 

Mitt absoluta favoritmönster ur boken är flaskhållaren (tredje raden uppifrån längst till höger här nedanför). Himla söt, rolig och praktiskt grej om man ska ut på utflykt och vill ha vattnet nära till hand. Kan tänka mig att barn tycker att den är superkul!

 

 

 

PS. Narumi Ogawa kommer senare i år dessutom ut med en ny bok... så vi får se, kanske blir det en recension på den med. Författaren har också en etsy-shop där man kan köpa färdigvirkade amigurumis av henne. Och när jag ändå är igång, här är hennes flickr.

Våren.


Ja, nu känns det som om den alldeles snart är här. Eller är den kanske redan här? I Malmö har det börjat slå ut små blommor och idag var det t.o.m. för varmt för tjocka halsduken som hållit mig varm hela vintern.

Jag har virkat Attic24's fina blomkrans för att våren ska känna sig riktigt välkommen :) Vill du virka en? Här finns mönstret.

Crobots av Nelly Pailloux


Dags att recensera en ny bok. Denna gången blir det Crobots- 20 amigurumi robots to make, skriven av Nelly Pailloux.

Boken innehåller 20 mönster på små och söta robottar, alla med roliga namn som t.ex. dogbot, babybot, space mouse, retrobot och ninjabot.

Boken och mönsterna är på engelska. Beskrivningarna är tydliga och innehåller både text och bilder och i början av boken finns ett kapitel som visar grunderna så även du som aldrig virkat förut kan göra dig en robot.

Mönsterna är indelade i svårighetsgrader så om man vill kan man börja med dom enkla och för att sedan ge sig på dom svåra. Överlag tycker jag inte att dom svåra verkar allt för svåra, så även om man inte virkat så mycket tidigare klarar man av det :)

Halva grejen med att göra dessa mini-robots tycker jag är det roliga arbetet med att dekorera när själva virkningen är klar. Boken ger tydliga instruktioner på hur man ska fästa pärlor, knappar, skruvar och muttrar m.m. Självklart kan man dekorera fritt om man så önskar, då blir robottarna extra personliga. Om man har lite äldre barn kanske kan det vara kul att låta dom dekorera och så får man se vad det resulterar i för knasig och söt robot.

Här nedanför ser ni ett kollage på alla bokens 20 mönster. En kul samling robotar om du frågar mig ^ - ^

Virka en grytlapp - orginalet: grytlapp köpt på loppis.


För ett tag sedan lovade jag mönster på en virkad flicka, jag börjar få dåligt samvete eftersom jag dröjt så länge men det kommer. Sålänge kanske ni vill virka en grytlapp?

 

Jag köpte den vit-bruna grytlappen på loppis för ett tag sedan och kände ett behov att virka en likadan fast i andra färger. Så jag gissade mig helt enkelt till mönstret och virkade både en, två och tre.

 

Dom är kanske inte världens bästa grytlappar med tanke på att det är en massa "hål" överallt men jag tycker dom är himla fina, som små konstverk nästan.

 

Jag hoppas den som ursprungligen kommit på designen inte har något emot att jag delar med mig av mönstret så som jag har virkat den :)

 

Det här är första gången jag skriver ett mönster till något annat än amigurumis så jag hoppas att det går att förstå hur man ska göra. Fråga annars så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till!

Allmänt om mönstret:
♥ Använd ett garn där nålrekommendationen är ungefär 3-4 och virka sedan med en något mindre nål för att det ska bli lite mer kompakt så att man inte bränner sig lika lätt.
♥ När ett varv börjar med stolpe så ska du ersätta den första stolpen med tre lm.
♥ Slut alla varv med en sm i början på varvet.

Förkortningar:
v: varv
m: maska
lm: luftmaska
sm: smygmaska
fm: fast maska
st: stolpe

varv 1: 22 fm i en magisk ring ( vet du inte hur man gör en magisk ring kolla här).
varv 2: virka detta varv endast i bakre maskbågen. *2st, 1lm* upprepa *-* varvet runt.
BYT FÄRG
varv 3: 2st *2st, 2lm, 2st runt varje lm-båge från föregående varv* upprepa *-* varvet runt. Avsluta med 2st, 2lm.
varv 4: Gör sm i följande st tills du befinner dig i lm-bågen från föregående v. *3st, 3lm, 3st runt varje lm-båge från föregående varv* upprepa *-* varvet runt.
varv 5: Gör sm i följande st tills du befinner dig i lm-bågen från föregående v. *4st, 4lm, 4st runt varje lm-båge från föregående varv* upprepa *-* varvet runt.
varv 6: Gör sm i följande st tills du befinner dig i lm-bågen från föregående v. *5st, 5lm, 5st runt varje lm-båge från föregående varv* upprepa *-* varvet runt.
BYT FÄRG
varv 7: *1fm mellan grupperna av stolpar, sen 2lm, runt lm-bågen virkas det 11st, sen 2lm* upprepa varvet runt.
BYT FÄRG
varv 8: virka detta varv endast i bakre maskbågen. En st i varje st varvet runt.
BYT FÄRG
varv 9: virka 20lm, sm i den första av dessa 20lm, detta blir alltså ögglan till upphängaren. Virka detta varv endast i bakre maskbågen.Varvet runt med en fm i varje st. När du kommit till början av v där dom 20lm är så ska du virka 30fm runt lm (eller så många du behöver för att komma runt).

♥ Fäst alla trådar och så är grytlappen klar! ♥


 

Award!

Jag har fått den här fina utmärkelsen av Krimskramsan, Nettans Krypin, Elsa-e, E-zignz, Mörka Småland, Blue Whiskey, Elsas Pysselrum och Musseblomman. Tack så mycket till er allihopa :)

Istället för att ge awarden vidare till 12 bloggare (som man ska enligt reglerna), så tipsar jag er om att ta en titt på dessa åtta bloggar och jag är säker på att ni kommer hitta massa fint där!

Titta så fint ni virkar - del 3

Jag har gjort ett till kollage med saker som ni virkat efter mönster som jag lagt upp. Helt otroligt :) Klicka på bilderna för att komma till dom olika bloggarna.

Kolla gärna in tidigare delar med fler saker som ni virkat.
Del ett.
Del två.

Som vanligt, om någon inte vill ha sin bild med så är det bara att säga till så tar jag bort den :)

Strandväder.

Jag längtar tills det är så varmt att man kan bada i havet. Idag var det nog lite för kallt... men rätt fint ändå.

Namn på väggen.


J
ag har länge tänkt att jag ska göra en liten skylt som talar om vilka som bor i marsvinsburen men så har det aldrig blivit av. Tills nu, dårå. Jag tittade på min hög med överblivna småbitar av scrappapper och kom på att dom skulle passa perfekt.

Det blev ganska stort men det gör inget eftersom den väggen ändå var så tråkig. Nala är det mörka marsvinet och Molly det ljusa.

Som avslutning bara måste jag visa den här bilden på Bambi. Hon är ju för söt när hon ligger och vilar på sin lilla filt.rss
VeggieToppen
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥