Pysselstafett - grytunderlägg.


Dags för mig att ta över i höstpysselstaffeten *pust, det var ett långt ord*. Jag hade ett par olika ideér till vad jag skulle hitta på men kom fram till att detta skulle passa allra bäst eftersom det är enkelt och snabbvirkat och dessutom användbart!

Här kommer en beskrivning på hur man kan göra ett grytunderlägg. Sen kan ni passa på att baka något gott när det är som allra höstruskigast ute så ni får användning av era nya underlägg :-)

 

Jag har använt mig av mattrasor köpta på loppis men det går lika bra att göra egna av gamla kläder, tygbitar eller så. Jag har använt virknål nr7 när jag virkat och mina mattrasor är rivna i 1,5-2cm bredd.

 

Kan du inte virka? Det här mönstret är inte alls speciellt komplicerat. För att lära sig grunderna kan man titta in på garnstudio, där finns en virkskola.


Förkortningar:

 

lm: luftmaska

v:varv

m: maska
sm: smygmaska
fm: fast maska
st: stolpe

dst: dubbelstolpe.

 

Grytunderlägg- mönster:


4lm, slut till en ring med en sm.
v 1: 6fm i ringen du just gjorde, slut med en sm
v 2: 4lm, *2st i nästa fm, 1lm* upprepa *-*sammanlagt 5ggr, 1st, sm i den tredje av dom 4lm från början av varvet [sammanlagt 12st]
v 3: *1fm runt lm från förra varvet, 5lm* upprepa *-* sammalagt 6ggr avsluta med en sm.
v 4: *2st, 2dst,2st runt lm-bågen från föregående v, 1fm i fm från föregående v* upprepa *-* sammalagt 6ggr avsluta med en sm.

 

Behöver ni hjälp med mönstret är det bara att fråga så ska jag göra så gott jag kan för att förklara :-)

 

Lycka till!

 

 

 

Imorgon är det Evas tur, så titta in i hennes blogg då -  "Att leva lagom" heter den!

Galen i garn.


Igår visade jag en korguggla som jag virkat...
inspirationen till den fick jag av denna bok. "Galen i garn" av Susanna Zacke, Sania Hedengren och fotograf Magnus Selander.

Det är en underbar bok om man är "galen i garn" eller råkar vara nyfiken på garn och även om man är en ovan virkare och vill prova sig fram lite försiktigt.

Väskor, sjalar, filtar, kuddar, mattor, mössor, blommor, disktrasor och amigurumisar. Mönsterna är enkla, bilderna är fina och färgerna är klara! Perfekt som inspirationsbok.

Här nedanför ett par bilder ur boken:

 

PS. Glöm inte titta in imorgon för då är det min tur i pysselstafetten!

Ho-ho

 

Jag har virkat en ugglekorg i mattrasor, eller såhär var det. Jag bläddrade igenom en ny bok som heter "Galen i garn" (ordentlig recension av boken kommer en annan dag) och i den boken finns mönster till en korg virkad just i mattrasor.

 

Jag blev akut tvungen att ha en sådan och började virka men upptäckte efter ett tag att  trasorna inte skulle räcka så jag fick ändra om mönstret och tillslut räckte det. Men när jag var klar kände jag mig inte alls sådär nöjd som jag hade trott. Så jag bestämde mig för att dekorerade den lite och helt plötsligt såg jag framför mig hur den här korgen faktiskt är en uggla.

 

Vet inte om jag ska använda korgen som kruka i fortsättningen dock. Korgen har nämligen två handtag som ser ut som ugglans öron men tyvärr så syns inte det riktigt nu när blomman är ivägen.

 

Oj.

Jag hade en del jag tänkt skriva om men så kom jag av mig, så det får bli en annan dag. Tills dess passar jag på att önska Er en trevlig helg! :-)

Yummi Gurumi.



Jag har sjukt många böcker som jag vill tipsa om.
Jag försöker sprida ut dom lite så att det inte blir allt för tråkigt här med bara en massa böcker.

Dagens bok passar bra till den som har barn eller vill virka till barn. Yummi Gurumi skriven av Christen Haden och Mariarosa Sala innehåller "recept" på massa mumsigheter. Jättekul som leksaker till barn, speciellt eftersom mönstrerna är mestadels på småplock som t.ex. macka med pålägg. Kan vara kul att fästa en tryckknapp eller en bit kardborre på ostbiten, tomaten, salladen och sen kan varje barn själv bestämma vad som ska vara på mackan :-)

Jag som är vegetarian tycker inte att det är så lockade att virka kycklingklubbor, korvar (fast det finns ju sojakorv iofs), köttbitar och sådant som finns i vissa virkböcker. Därför passar den här boken bra till mig, den innehåller massa grönsaker, frukt och tårtor.

Finns att köpa på adlibris, fick tips här bland kommentarerna av Viktoria att den tydligen finns i två versioner den ena mycket billigare än den andra! Klicka här för att se bägge versionerna. Update: Jag fick en kommentar angående dom två olika versionerna av boken, nu vet jag inte riktigt vad jag ska tro :/ Såhär lät kommentaren iaf:

"En sak om boken yummi gurumi du tipsade om förut, dom två böckerna är inte helt lika. Den billigare har bara 20 mönster mot 60 i den andra"

Boken är på engelska och här nedanför har jag fotat dom flesta av bokens mönster.



Barnrum.



För ett tag sedan visade jag en liten tjuvkikbild på ett barnrum jag höll på att rita, jag lovade också att ni skulle få se hur det blev när det var klart. Men så lyckades jag glömma bort det hela tills jag kom på det nu :-) Bättre sent än aldrig... eller hur?!

Sew & Stow



Boktips till dom som gillar och sy men också till dom som gillar ordning och reda. Sew & Stow av Betty Oppenheimer en bok som är på engelska och innehåller mönster till massa praktiska prylar som man kan sy. Mönsterbeskrivningarna har tydliga bilder och även bra förklarat med ord.

Här nedanför har jag gjort ett collage på lite av bokens innehåll :-)

Titta så fint ni virkar- del 6




Det var ett tag jag postade bilder på saker som folk virkat efter mina mönster. Den här gången blir det söta elefanter och kaniner :-) Om du också vill få din bild publicerad här så skriv en kommentar och lämna länk till din blogg där bilden finns eller om du inte har blogg kan du maila bilden till mig på viktoria[snabel-a]stjernfall.se

 

Alla inlägg av den här typen postar jag i en speciell kategori så vill du hitta till fler duktiga pysselbloggare kan du kolla igenom "titta-så-fint-ni-virkar-kategorin"- här.

 

PS. Jag har fler bilder att visa, så om du har skickat bild/länk till mig men ännu inte fått den visad här så är det inte så att jag "glömt" den. Jag visar inte så många i taget för att alla ska få synas lite extra mycket :)

Höstflicka.

En ny flicka har hittat till bloggen idag
, eller kanske är det samma flicka som bytt kläder för att inte frysa nu när hösten är här. Hon kan ses bl.a. i headern. Kan du inte se henne tryck på f5 för att uppdatera sidan :)

Moki cyklar jorden runt.



Ett litet boktips av annorlunda slag denna gång
(annorlunda för att det inte är en pysselbok). I mataffären idag hade dom rea på barnböcker och i förbifarten råkade mitt öga fastna på denna. Vips sa det så låg boken i varukorgen ^-^

Hade jag varit liten hade detta snabbt blivit min favoritbok. Mina favvisar var alltid dom med roliga bilder där mycket hände samtidigt och där det fanns små lustiga detaljer man kunde titta på. Precis så är denna bok.

Skriven och illustrerad av Marc Boutavant finns att köpa på adlibris men jag hittade den på Willys betydligt billigare :-)


Pysselstafett - höst.



I våras var jag med i
vår- & sommarpysselstafetten och nu är det dags för Sagolikt Pyssels andra stafett, denna gång med hösttema för att passa årstiden :-)

Såhär skriver Stina på sin blogg "Sagolikt Pyssel":

"I höstens pysselstafett har jag fått ihop 17 svenska bloggar och 3 utländska pysselbloggar med tillsammans 23 tutorials! :-) Och vi kommer att ge er tutorials inom en massa olika pysselområden - scrap, sy, sticka, betonggjutning , bara för att nämna några. Vi har även med ett par recept! :-) Vårens pysselstafett var bra, men den här är ännu bättre!! :-D"

Stafetten startar redan imorgon måndag den 13:e, schemat för var och när tutorials kommer dyka upp finns HÄR. Min tur blir det inte än på ett tag... men den 28:e september kan ni räkna med att det kommer upp en liten beskrivning här på min blogg.

PS. Stafettloggan i bilden ovan har Stina gjort... jag har bara lagt till den orangea texten. Bara så ni vet ;-)

Pussel.

Jag gillar pussel... helst sådana som inte har supermånga bitar för då kan det hända att jag tröttnar innan jag lagt klart dom. Dessa som jag köpte på loppis i veckan är mer lagom på 54 bitar styck.

 

Sarah Kay-pusslet är sååå sött, hennes illustrationer är underbara, som denna och denna. Gammaldags stil och ungar med runda kinder :)

 

Matilda Mus-pusslet fattades tyvärr en bit, visserligen stod det på paketet men jag kunde inte låta bli att köpa det ändå. Dessutom visade det sig att ett par av bitarna var till ett helt annat pussel, sånt man får räkna med när man handlar på loppis ^-^

 

Vegetarisk lasagne.



Häromdagen provade jag ett nytt lasagnerecept. Man gör osten själv (genom att använda gammaldags mjölk, koka upp den och sen tillsätta yoghurt) och man använder inte vanliga lasagneplattor utan papadams. Papadam är ett indiskt bröd som man i vanliga fall friterar och äter till maten, finns att nog att köpa på små utländska livsmedelsbutiker (iaf  i Malmö).

Hursomhelst... poängen med detta inlägg var att jag ville visa den roliga papadamförpackningen jag köpte. Undrar hur man tänkte? En pojke som äter papadam det kan man förstå... men en kanin? Hihi, kul tyckte jag :)

Recept på denna lasagne finns egentligen i en kokbok men jag hittade det också på internet... här (scrolla neråt) .

En rolig(?) ruta!


Jag hittade den här roliga rutan som man kan ha på sin blogg. Robo.to heter den och den spelar in små snuttar som sen visas om och om igen, tills man uppdaterar den med en ny liten film d.v.s. Min ruta kan ni se till höger i menyn. Den ser ut som denna här ovanför, fast mindre!

Just nu kan ni se mig och Molly där... imorgon är det kanske något annat spelas upp. Kul va ^ - ^ Vill du också ha en sån ruta till din blogg kan du skaffa det här.


Höst.

 

Brrr... det börjar bli kallt ute. Även om träden fortfarande är gröna och solen skiner så känner man att hösten lurar runt hörnet. Man känner det när man andas in luften... det är liksom inte sommarluft, det är höstluft.

 

Jag har ritat en flicka som är redo. För henne gör det inget att höstrusket är på ingång för hon har satt på sig regnkappa, stövlar och fällt ut sitt finaste paraply. Och så har hon halsduk, den är ett viktigt skydd mot dom kalla vindarna. Finns till salu tillsammans med dom andra flickorna här.



rss
VeggieToppen
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥