Flipflop till ballerina.

 

Jag tror jag hittat stans smartaste tutorial! Hur ofta går inte billiga flipflops sönder? Och vad gör man med dom då? .... Slänger dom. Istället kan man återanvända och skapa finaste ballerinorna.

 

Jag bara mååååste göra detta. Tutorial och mönster finns hos Floofle, bilden är lånad från hennes blogg. Det är alltså inte mina ballerinor ni ser på bilden.

Somrigt lapptäcke.

 

Jag har planer på att sy ännu ett stort lapptäcke. Det första lapptäcket jag sydde är väldigt omtyckt och får ständigt tjänstgöra som mysfilt och benvärmare i soffan.

 

Den här gången vill jag att det ska kännas riktigt somrigt och till det behövs ju somriga tyger. Därför blev jag glad när jag hittade dessa häromdagen. För visst känns dessa härligt somriga?!

 

Jag tror att jag har tillräckligt med tyger nu till mitt nya täcke så det är bara att börja klippa rutor ^^

Stjernfalls amigurumitips!




Igår kväll satt jag och klippte ihop den här videon med små tips för dig som virkar amigurumis. Jag har försökt få med sådana saker som jag gärna hade velat veta i början, när jag precis lärt mig. Saker som hjälper lite på traven och gör det hela enklare och roligare :-)

Jag lyckades dock glömma bort ett av dom allra bästa tipsen som jag fått nångång för länge sedan. Om man är vänsterhänt kan det vara svårt att försöka lära sig virka genom att en högerhänt visar (oavsett om det är på riktigt eller via videos eller ritade instruktioner på internet).

Jag har själv upplevt det när jag skulle försöka lära en vänsterhänt flicka att virka. Det var helt omöjligt för mig att tänka tvärtom!

Vad man då kan göra är att ta en spegel till hjälp och helt enkelt titta på instruktionerna genom en spegel för då blir ju allt spegelvänt. Smart va?! :-)

Hoppas att det finns något både för dig som är van virkare och för dig som är nybörjare. Kanske kommer det fler tips senare... som ni märker hade jag ju redan missat att få med ett tips.

Söta gubbar.

 

Dom är inte många men dom finns där i mitt pytteminililla jordgubbsland. Tjoohooo.

 

Men när ska jag plocka denna? Nu? Äta den bara sådär? Eller vispa lite grädde och äta EN jordgubbe med grädde? Vill ju liksom inte bara stoppa den i munnen och så var det roliga slut liksom. Hmmmm, klurigt det där ;-)

Marknadsshopping.

 

I helgen var det marknad och tivoli i Sibbarp och eftersom vi inte hade något bättre för oss cyklade vi dit :)

 

Det fanns massa krimskrams till salu i olika stånd och jag måste erkänna att jag tycker att det är rätt kul att gå omkring och titta.

 

Jag sa till mig själv innan att jag inte skulle köpa något men som vanligt lyckades jag ändå få med mig ett par saker.

 

Söta muffinsformar med cupcakes på, en lila sjal som är väldigt mjuk och go och dessutom köpte jag symaskinsnålar (lite oväntat ställe att hitta det på, men eftersom det var något jag verkligen behövde så fick två paket följa med hem).

 

Hon har blommor i sitt hår.


Hoppas ni alla har haft en fin midsommarhelg
, trots att vädret kanske inte varit så fint. Jag har bland annat plockat en bukett med luktärter som växer fritt på vissa ställen här i Malmö. Jag tycker dom är underbara och brukar ofta åka och plocka under sommaren.

Passar himla fint med denna söta flicka som är en vas. Min sambo har ärvt den efter sin mormor och den passar perfekt hemma hos oss :-)

Fläderblomssaft.

Dom som följer mig på twitter kommer kanske ihåg att jag för ett par dagar sedan skrev att jag höll på och koka fläderblomssaft. Jag var lite otålig för saften skulle nämligen stå och dra ett par dagar innan den var klar.

 

 

Men nu är är den klar! Tadaaaaah. Och den är GOD :) Här kommer receptet om fler vill göra god saft:

 

Fläderblomssaft!

 

Det blir ca 3 liter koncentrerad saft

 

ungefär 40 rensade och sköljda blomklasar av fläderblommor (jag plockade en sån där påse man har till frukt och grönt när man handlar proppfull och det blev lagom).

2 liter vatten

2 kg socker

3 lime (skurna i bitar)

50 gram citronsyra

 

Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Häll det sedan över fläderblommorna som du lagt i en stooor bunke tillsammans med lime och citronsyra. Sätt ett lock på och låt saften stå och dra sig i typ fem dagar.

 

Sen är det bara att sila bort(jag använde en ren kökshanduk till det) blommorna och lime och hälla upp saften i rena glasflaskor.

 

Saften späds sen ut med fem delar vatten till en del saft eller eventuellt en sex delar vatten om man gillar svagare saft.

 

En plåtburk.

 

Den här lilla plåtburken hittade jag på en loppis som anordnades i ett koloniområde för ett tag sedan. Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska ha i den ännu. Men alltid behövs det plats till att sortera och förvara knappar, nålar och annat pysselmaterial. Än så länge lever jag efter mottot- "man kan inte få för många plåtburkar". Haha.

 

Förresten funderar jag på att ha en utlottning, det vore väl kul?! Jag klurar för fulla muggar på roliga saker att lotta ut och ni får gärna komma med förslag om det är något speciellt ni vill vinna :)

 

Suddstämpel.

 

Igår gjorde jag en uppdatering på twitter som ni ser här brevid...

 

En av dom där oväntade sakerna jag kom ut med är en linoleumskärare med 5 olika bytbara spetsar. Jag har funderat på att köpa det länge och när det var 50% rabatt kunde jag helt enkelt inte låta bli.

 

Jag köpte också något en "platta" i något konstigt material som jag tänkte karva i men det gick inte alls, så jag gav upp och gav mig istället på ett sudd. Det blev en liten kanin.

 

Det var riktigt kul om än lite pilligt och ovant. Men jag är sugen på att göra fler stämplar fast detta var det enda stora sudd jag hade. Så nu måste jag bege mig ut på suddjakt. Eller eventuellt hitta något bättre som t.ex. en linoleumplatta.

Nytt till köket.

 

Jag har länge letat efter en ny diskmedelspump till köket. Den som stod där tidigare var svart och jättetråkig men det har tagit ett tag att hitta en som jag tycker passar.

 

Häromdagen fann jag denna på Lagerhaus. På rea dessutom för 20 kronor. Den blir perfekt tänkte jag och nu står den där i mitt lilla kök.

Rabarberväktare.



Jag har sån himla tur...
för senaste dagarna har det dykt upp ett väldans snällt lejon som tagit på sig att vakta mina små rabarberplantor. Kan tänka mig att det är många som är sugna på att knycka lite mumsiga rabarber men nu vet ni iaf att det inte är någon idé att försöka med det här. Det kan sluta med ett blodigt finger eller så ;-)

Lejonet är virkat efter Mia Bengtssons mönster. Det finns i hennes tredje bok som jag faktiskt har glömt recensera (men det kommer!). Jag fick ett ex av boken när jag hjälpte henne kontrollvirka prylgrisen (det mönstret finns också i hennes tredje bok ).

Bingobrickor

Jag lovade ju att jag skulle lägga upp bingobrickor som ni kan ladda ner och spela. Så taaadaaah, här är dom:

Stjernfalls bingobrickor

 

Klicka på länken och ladda sen ner dom. Skriv ut, klippt ut och spela! Har ni en lamineringmaskin kan ni ju plasta in brickorna och sen ringa in det siffrorna som ropas upp med whiteboardpenna eller liknande, som inte är permanent.

 

Har även med en tom bricka ifall ni vill göra brickor med egna siffror. Jag orkade nämligen bara göra åtta olika brickor (det var rätt tråkigt att sitta och fylla i siffrorna en och en).

 

Ha det så kul ^-^

 

PS. Skapade en ny kategori på bloggen som heter "Freebies" där finns just nu bara bingobrickorna samt dom skrivbordsunderlägg som jag gjorde till bloggens 3års-dag. Men förhoppningsvis fylls kategorin på i framtiden med annat kul som ni kan ladda ner.

Blythe t-shirt



Det här är antagligen första och sista gången vi får se en så kallad outfitbild i den här bloggen.
Men eftersom jag hemskt gärna ville visa min Blythe t-shirt så fick jag stå ut med att "stå modell", haha.

När min mamma var i Thailand köpte hon den och tänkte först ha den själv (hur coolt är inte det, en mamma med Blythe på sin t-shirt?) men sen fick jag den. Det är lite synd att hon inte i förväg visste att jag gillade Blythe för då hade jag tvingat henne köpa lite fler ;-)

Dock tycker jag Blythe ser lite läskig ut på svart bakgrund... eller är det bara jag? Vet inte riktigt om det är näsan eller munnen som gör att det lite knasigt ut.

I övrigt så ogillar jag att ha svarta kläder, det här är nog mitt enda svarta kläderplagg förutom ett par byxor. Men för Blythe får man ju göra undantag :-P

Virka en glass!

 

 

Då var det äntligen dags för mig att ta över stafettpinnen i den pågående pysselstafetten! Eftersom den här pysselstafetten har SOMMARTEMA så hade jag tänkt mig att vi skulle virka något riktigt somrigt... och vad passar då bättre än en strut med kulglass?!

 

Jag har valt att virka en kula med jordgubsmak, en med lime och en med blåbär. Vilka smaker väljer du?


Allmänt om mönstret:

♥ Virka i spiraler, när du har virkat klart ett varv så ska du alltså direkt börja på nästa.

♥ Markera början på varje varv med exempelvis en bit garn i avvikande färg.

♥ Hemligheten för att få fina amigurumis är att virka med en virknål som gör att virkningen blir hård så att ingen stoppning tittar fram mellan maskorna. Virka därför med en betydligt mindre virknål än vad som rekommenderas till garnet.

♥ Vill du göra ett bokmärke (alltså en liiiiten glass) så virka med ett tunt garn. Jag virkade med virknål 1,5. Virkar du med tjockare tråd så får du en större glass, vilket inte är så tokigt det heller :-)

♥ Vet du inte hur man börjar en amigurumi med en magisk ring? Kolla länken så förklarar jag det i en video.

 

Förkortningar:

v: varv

m: maska

lm: luftmaska

sm: smygmaska

fm: fast maska

 

Strut:

 

Virka 6fm i en magisk ring [sammanlagt 6m]

*fm i första fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt. [sammanlagt 9m]

*fm i nästa 2 fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt [sammanlagt 12m]

*fm i nästa 3 fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt  [sammanlagt 15m]

*fm i nästa 4fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt  [sammanlagt 18m]

*fm i nästa 5fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt  [sammanlagt 21m]

Gör en sm i början på varvet, fäst och klipp tråden.

 

 

Lock till strut:

 

Virka 6fm i en magisk ring [sammanlagt 6m]

2fm i varje fm [sammanlagt 12m]

*fm i första fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt. [sammanlagt 18m]

Gör en sm i början på varvet, klipp tråden men lämna en bit för att fästa locket med struten.

 

Kulorna:

 

Virka 6fm i en magisk ring [sammanlagt 6m]

2fm i varje fm [sammanlagt 12m]

*fm i första fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt. [sammanlagt 18m]

Virka 3 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 18m]

*fm i nästa 1fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 12m]

Fyll kulan med vadd och fyll i det sista medan du virkar nästa varv.

*2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 6m]

Gör en sm i början på varvet, fäst och klipp tråden.

 

 

Montering:

Stoppa struten med vadd och sy sedan fast locket.

Placera ut kulorna på struten nåla fast dom så håller dom sig på plats medan du syr fast dom.

När glassen sen är klar så är det bara att välja vad du vill göra med den. Den kan lätt få olika användningsområden, här är några exempel:

 

♥ halsband

♥ brosch

♥ nyckelring

♥ mobilsmycke

♥ kylskåpsmagnet

♥ leksak (virka med tjockare tråd)

♥ bokmärke

 

Vill du göra ett glassigt bokmärke så virkar du lm tills du har en ca 25cm lång tråd och fäster den vid glassen och vips så har du ett bokmärke.

 

 

Imorgon är det Alexandras tur. Hon har bloggen Pysselmani och kommer visa er något som man kan sy av jeans. Så missa inte det!

Bingo.



När jag var liten spelade vi alltid bingo på helgerna, det var liksom tradition att sitta tillsammans, plocka fram brickorna och leta efter det nummer som ropades upp. Glädjas när man fick bingo först av alla eller sura lite försiktigt när man bara var ett nummer ifrån när spelet var slut.

 

Jag tror att min mormor har smittat mig lite för hon tyckte bingo var kul. Hon köpte alltid en bricka till sig själv och en till morfar men eftersom han var så sölig med att pricka för rätt nummer så brukade hon sno hans bricka halvvägs in i spelet. Och man var alltid tvungen att vara knäpptyst... för tänk vilken katastrof det varit om hon missat ett nummer!

 

Det finns två saker jag har velat göra länge för det verkar så mysigt. Det ena är att gå på utomhusbio en ljummen sommarkväll (låter inte det hemskt romantiskt?). Det andra är att spela bilbingo, fast jag har ingen bil så det är ju lite svårt då, haha. Men någongång så!

 

Jag har ordnat en liten överrasking till er! Ni kommer kunna ladda ner mina alldeles egna bingobrickor, skriva ut och sedan spela över köksbordet, ute i trädgården på en picknickfilt under sommarhimlen eller kanske göra egen bilbingo? En tjutitt på hur det spelet kommer se ut ser ni på bilden ovan.

 

 

Balkongvimplar.




Jag försöker göra det mysigt på balkongen men det känns lite kalt och tråkigt trots att jag planterat massa växter där.

För någon vecka sedan hittade jag en bambusoffa i soprummet som jag genast blev lite kär i så vi släpade med den hem. Visste att jag hade ett par dynor och kuddar hemma sen innan som skulle passa perfekt i soffan så att den blev mjuk och skön att sitta i. Väl hemma så fick vi inte ut soffan genom balkongdörren, haha. Det slutade med att vi fick såga av benen lite så gick den äntligen ut ;-)

Men det kändes fortfarande lite tomt och tråkigt. Så jag sydde lite vimplar och nu känns det bättre. Fast helt mysigt är det fortfarande inte så projekt-MB(Mysig Balkong) fortsätter ^^

Loppisfyndat.

 

 

Det här är vad jag kom hem med igår efter en liten loppistur!

Armband.


Jag har fått dille på armband och har gjort ett par senaste tiden. Dom är roliga och fina att ha på sig. Tycker det är extra fint att ha många tillsammans ^^

Och armband behöver ju faktiskt inte bestå av pärlor... det är det bredare armbandet ett exempel på. Väldigt kul att sy det och jag kommer garanterat göra fler!



Studenttider.

Idag har vi varit och firat (säger man så?) en student! I present hade vi med oss bl.a. en liten kanin att hänga om halsen (kaninmönstret är mitt eget och mönstret till studentmössan har Pysselkiisen gjort) samt ett egenhändigt ihopknopat kort.

Jag älskar att ge bort saker jag gjort och tycker själv att det är roligast att få hemmagjorda presenter. Men jag bli lite nojjig ibland att andra inte uppskattar det jag gjort så för att vara på den säkra sidan brukar jag kompletera med något köpt. Lite fegt, onödigt och dumt kanske... menmen ;-)

Tillbakablick

I brist på nya grejer att visa (kan inte visa dom än men snart är det t.ex. min tur i pysselstafetten och då blir det nytt virkmönster) så tänkte jag att vi under tiden gör en tillbakablick.

Den här väskan sydde jag i april 2008 av ett Stoff och Stil-tyg. Älskar färgkombinationen i tyget, påminner mig om sommar, om jordgubbar och lime!

Den är sydd för hand eftersom min symaskin på den tiden fortfarande stod i ett källarförråd i Stockholm. Att sy en hel väska för hand gör man nog bara en gång, även om det är en enklare "kasse-variant".

Är det bara jag som tycker att...

... dom här godispåsarna är himla fina?!

Livet på balkongen.


Min balkong är ganska stor och fin, tyvärr ligger den i världens sämsta läge med sol ungefär två, max tre timmar på eftermiddagen i ena hörnan av balkongen. Så det gäller verkligen att passa på när väl solen är där och just det gjorde jag igår.

Jag har försökt odla både tomater och solrosor tidgare år men utan att lyckas något vidare så iår har jag provat helt nya grejer (förutom pelargonerna dårå). Så nu växer det chili, jordgubbar, fuschsia och rabarber på balkongen, vad resultatet blir återstår att se.

Rabarberplantorna (jag har faktiskt två) fick vi av en vän som hade för många, dom hade dock legat utan jord ett tag och jag trodde att dom var döda. Men tji fick jag, för efter att ha stoppat ner dom i jord och vattnat ordentligt så började det växa upp nya bebisrabarber :-)

Nyckelpigan(?) har hängt med i många år nu, jag köpte den till min första balkong och den har helt enkelt fått flytta med, trots att den är sönder. Det braiga med att blogga är att man kan gå tillbaka i tiden och hitta roliga bilder. Så vill ni se bilder från balkongen och nyckelpigan så finns dom i arkivet, både från 2009 och 2010.

Rolig post.


Det är extra kul att komma hem när det ligger rolig post och väntar på hallmattan! Här är bilder på två roliga paket som kommit senaste tiden.

Det första från Petra som jag gjort ett byte med. Hon skickade tapetbitar och två fina tygbitar. Dessutom hade hon gjort ett fint kort till mig med moln och hjärtan klippta ur tidningspapper med japansk text. Häftigt va?!

Paketet på bilden under har Lina skickat till mig, eftersom jag vann en utlottning hon hade på sin blogg. Massa kul och användbart smått och gott och dessutom var hon snäll nog att skicka med massa extra saker (som egentligen inte ingick i utlottningen)!

Klänningar i keramik.


På Sofiero fanns en superhärftig utställning just nu med klänningar i keramik
gjorda av Agneta Spånberg.

Tyvärr missade jag att själv fota klänningarna, så bilderna är lånade ur ett album som finns i Sofieros facebook-grupp (där finns många fler bilder), en artikel finns också i Helsingborgs Dagblad. Mosaik-"tavlan" här nedanför är dock fotad av mig och är också en del av utställningen. Fin va?! Ytterligare en anledning att besöka Sofiero om ni bor i närheten :-)

Mer att läsa om utställningen finns på Sofieros hemsida.



rss
VeggieToppen
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥