Lapptäcke till dubbelsäng.



Jag har sytt ett stooooort lapptäcke (ca 260x260cm) till vår dubbelsäng.
Det tog på krafterna kan jag lova. Rutorna är visserligen rätt stora så täcket består "bara" av hundra rutor. Men det är hemskt otympligt att nåla, sy osv när man har så mycket tyg att hålla reda på.

Efter att framsidan var klar så fick det ligga halvfärdigt några veckor pga av att jag inte riktigt visste hur jag skulle göra baksidan.

Det slutade med att jag köpte ett lakan till dubbelsäng på IKEA som jag sen fick sy en ram till med rutor för att det skulle bli tillräckligt stort.

Jobbigast var när fram- och baksida skulle sys ihop. Blir matt bara jag tänker på det. Att ha alldeles för lite golvyta att jobba på och dessutom vara höggravid och tvingas krypa runt på golvet är ingen bra kombo ;-) Oj, så mycket jag svurit och oj så mycket skäll min kille fått när han försökt hjälpa mig (det är så praktiskt att ha någon helt oskyldig att skylla allt elände på).

MEN nu är det klaaaaart och jag har dyrt och heligt lovat att aldrig mera sy något såhär stort lapptäcke. Men vi får se, kanske ändrar jag mig någon gång i framtiden...

Pastelligt påskris

 

I år kände jag för att ha påskris hemma, har inte haft det på många år. Kanske beror påskris-suget på att det inte blev någon julgran för oss förra julen. Kompenserar det med påskris helt enkelt ;-)

 

Fast det blev inte direkt några traditionella påskpynt i riset. Utan ett par pastelliga mormorsrutor som jag virkat för lääänge sedan men som bara blivit liggandes och så fick en liten fjärilskoloni flytta in. Jag älskar fjärilar! Just dessa finns att ladda ner här, scrolla ner på sidan så hittar du dom.

 

Sen jag tog dessa foton har påskriset börjat slå ut. Nu känns det inte så kalt utan mer levande och riktigt vårigt faktiskt. Speciellt i sällskap med det fina vädret :-)

 

 

Sy en påskkanin med hemlig ficka

Idag är det min tur i vårens pysselstafett! Jag har varit med i alla tidigare stafetter och kunde inte låta bli att vara med även i denna.

 

Den här gången tänkte jag dela med mig av ett mönster på en liten kanin som kan tänkas få agera påskhare under den kommande påskhelgen. Antingen kan den få komma med påskäggen eller så har den en ficka där man kan gömma någon liten present.

 

Mönster till kaninens olika delar finns här: del 1, del 2. Skriv ut på a4-papper och klipp ut. Sömsmån är inräknad. Jag har försökt göra beskrivningen så detaljerad som möjligt och med massor av bilder för att alla ska kunna hänga med, oavsett hur van sömmerska(eller sömmare, heter det så?!) man är. Här kommer beskrivningen:

 

 

 

Vi börjar med öron, armar och ben. Sy ihop dom räta mot räta och vänd dom sedan rätt. Stryk så att dom blir platta och fina.

 

 

Om man vill kan man fylla benen och armarna med vadd men jag valde istället att sy en söm runt om dom olika delarna. På så sätt blir dom lite stabilare om man inte har fyllning i dom.

 

 

Jag vill att kaninens öron ska stå rätt upp och det kommer dom inte göra när dom inte har fyllning i sig. MEN det löser vi genom att vika öronens nedre kant som jag gjort på bilden och sedan sy en söm tvärs över vikningen.

 

 

Dags att ta itu med magfickan. Vill man att fickan ska vara extra hemlig kan man kanske välja samma tyg till fickan som till resten av kaninens kropp. Men jag har alltså valt det lila tyget.

 

Det är ju inte så snyggt med en "rå" kant på den delen av magfickan som kommer synas när kaninen är klar. Därför har jag där vikt tyget och sytt en söm och även sytt fast ett sick sack band.

 

 

Placera magfickan där den sedan kommer sitta och mät ut var ögonen ska sitta och rita med blyerts dit en liten näsa.

 

Innan jag sätter fast säkerhetsögon på tyg brukar jag alltid stärka tyget på baksidan. Det gör jag genom att klippa ut två fyrkanter i samma tyg (det rosaprickiga i det här fallet) och stryka fast dom med vliselin på tygets baksida. Detta är absolut inget måste så om du inte har vliselin hemma eller helt enkelt inte tycker att det behövs så strunta i det :-)

 

 

Gör hål med en sprättare där ögonen ska sitta. Akta bara så att du inte slinter med sprättaren och gör för stora hål.

 

När jag tryckt fast säkerhetsögonen brukar jag såga av det som sticker ut av den svarta "pinnen" men kapa inte för nära inpå. Detta är heller inget som är nödvändigt.

 

OBS! Vill du inte använda säkerhetsögon går det såklart jättebra att brodera ögonen eller kanske använda knappar som ögon. Eller något helt annat. Låt fantasin sätta gränsen för vad som ska få bli kaninögon :-P

 

 

När jag är klar med monteringen av ögonen och broderandet av näsan ser kaninens "ansikte" ut såhär.

 

 

Sen är det dags att placera ut alla delar på kaninen så som bilden ovan till vänster visar. Ögonen är alltså under öronen. Och på bilden ovan till höger ser ni hur det ser ut när jag lagt på kaninens baksida och nålat fast.

 

Dags att sy runt kaninen med ca 1 cm sömsmån. På kaninens ena sida lämnade jag en bit öppet för att vända kaninen rätt sen.

 

 

För att kaninen ska bli lite bredare nertill vid "rumpan" så viker jag (så som man gör om man t.ex. ska sy botten på en tygkasse) och syr en söm ca 2 cm från spetsen. Sedan klippte jag av spetsen.

 

 

På bilden ovan till vänster ser ni hur kaninen ser ut innan man vänder den rätt. Ser lite småläskigt ut, eller hur?! ;-)

 

Men innan jag vänder kaninen rätt klipper jag små hack längst dom kurvade sidorna så att det tyget ligger snyggt sen när man vänt rätt kaninen.

 

Ovan till höger ser ni hur kaninen ser ut när den näääästan är klar!

 

 

Fyll med vadd och sy igen hålet och NU är kaninen klaaaaar! Ovan till höger ser ni hur kaninen ser ut underifrån.

 

 

Hoppas att ni tyckte om mitt bidrag i pysselstafetten. Jag hade iaf himla kul medan jag gjorde det! Imorgon får ni titta in hos Emmi för då är det nämligen hennes tur i pysselstafetten!

Pytteliten vimpel

 

Imorgon är det min tur i pysselstafetten och jag håller på för fullt med att förbereda mitt inlägg. Hoppas det kommer bli en tutorial ni gillar :-)

 

Så länge får ni titta på en minivimpel av mönstertejp som jag gjort till ett annat projekt. Vet inte riktigt om jag ska använda den dock... men jag ska nog lyckas "klämma in" den någon annanstans isf ^-^

November 2012



Ja, det är ju ett tag tills dess men vad jag ville visa med den här bilden är en glimt ur min almanacka som jag gjort för 2012.

Varje december skickar våran hyresvärd ut en väggalmanacka för kommande år. Den är alltid hemskt tråkig med bilder från olika bostadsområden där lägenheter hyrs ut. Men själva almanackan i sig är rätt bra för där finns alla namnsdagar, högtider osv med.

Så jag bestämde mig för att klippa ut almanacksbiten och helt enkelt göra egna bilder för varje månad.

Dom flesta månader har jag klätt med scrapbookingpapper som jag tycker passat till månaden men just november blev annorlunda. Där har jag klottrat med en penna runt om och en liten fantasivärld med blommor, hjärtan och fåglar växte fram.


Minimake-over på en tröja.

 

Just nu har jag lite ont om tröjor där min växande mage får plats. Men samtidigt som det känns tråkigt att ha samma kläder om och om igen så känns det drygt att köpa nytt som inte kommer användas i mer än ett någon månad till.

 

Men den här tröjan köpte jag för halva reapriset för ett tag sedan och den kostade inte mer än 25 kr. Det är ju överkomligt faktiskt. Och för att vara på den säkra sidan köpte jag en storlek större än jag brukar.

 

Men så tyckte jag att den var lite trist. Den har visserligen lite rynk i armsluten men för att piffa till den ytterligare virkade jag en kant i lilablått bomullsgarn och sydde fast. Och som pricken över i:et sydde jag fast en liten ros.

 

Ja, det är ju fortfarande ingen superextravagant tröja men jag blev nöjd och känner mig inte allt för tråkig med den på ;-)

Make!

 

Dags för boktips- Cath Kidstons bok Make!

 

En bok med massa finfina bilder och inga direkt superavancerade projekt men ändå väldigt inspirerande. Speciellt om man gillar Cath Kidstons stil.

 

Kan inte hjälpa det men jag tycker att en pysselbok med fina bilder är så mycket roligare att bläddra i. Även om projekten kanske inte svårare än att man själv kan lista ut hur man ska gå tillväga för att genomföra dom.

 

Här nedanför följer ett par bilder ur boken:

 

Pelargonsticklingar


En av dom bästa sakerna med den här tiden på året, sådär lite innan det blir vår på riktigt är att man kan så fröer, ta sticklingar och förbereda inför vår/sommar.

Då känns det inte lika tungt när man vaknar en morgon i mars och marken helt plötsligt är vit istället för brun/grön/grå. Fast som tur var smälte allt det vita bort på en gång, så jag antar att det bara var en tillfällig förvirring. Nu är siktet istället på vår igen!

Av alla mina pelargoner lyckades jag bara hålla en vid liv över vintern. Och den var den enda som inte var köpt på mataffärn för typ 10kr. Så jag tänkte att det kanske är bäst att köra på kvalité inför kommande inköp.

Så jag åkte iväg till en riktig handelsträdgård och köpte lite sticklingar som nu är planterade i större krukor. Dessutom fick jag två sticklingar när jag beskar min tappra mårbackapelargon som överlevt vintern.

Nu är pelargonplantorna utspridda i husets alla fönster och jag ser fram emot en sommar full av en massa rosa, vita och lila blommande pelargoner!

Bebisleksak

 

Såklart måste ju bebisen ha en liten leksak som matchar hexagonfilten jag sytt. Kanske inget som är aktuellt att leka med första tiden men efter några månader inbillar jag mig att denna kan vara kul att leka med!

 

Idén är inte min egen, utan jag har sett liknande på nätet (bl.a. här). Konstruktionen är enkel, det är bara att klippa ut sex stycken lika stora kvadrater och sy ihop till en kub.

 

Jag har sytt fast lite olika band som kan tänkas vara roliga att pilla på och en sida har jag täckt med tyll så att ytan ska bli lite skrovlig och rolig att känna på (?).

 

Kuben är fylld med vadd och en pingla. För att den ska få utrymme att stutsa runt och låta ordentligen där inifrån har jag stoppat pinglan inuti en såndär rund boll man får om man trycker ut saker ur en fem-kronorsautomat. Det hade säkert också gått bra att lägga pinglan i plastskalet man får sin leksak i inuti ett kinderägg.

 

När jag klippte ut kvadraterna har jag försökt välja delar av tyger med små djur på eller annat som kan tänkas vara kul för en liten att titta på. Och så har jag valt klara och starka färger ♥

 

 

Ännu ett mobilfodral.

 

Fast den här gången är inte mobilfodralet till mig själv, utan en present. Jag gillar verkligen det här tyget som jag köpte på Stoff och Stils januari-rea. Ångrar att jag inte köpte ännu mer. Har tidigare sytt ett kuddfodral av detta tyg men kan tänka mig att sy fler saker till hemmet av detta tyg.

 

Något som kan vara lite klurigt om man vill sy ett mobilfodral och ge bort i present är att man inte kan testa på mobilen om det passar. Och det vore ju hemskt om det skulle visa sig vara för litet.

 

Mitt tips är då att man med hjälp av google snokar reda på vad personen i fråga har för mobil och tar reda på måtten. Sedan gör man helt enkelt en modell av mobiltelefonen i kartong. Glöm bara inte att modellen ska ha rätt tjocklek också. På så sätt kan man i lugn och ro testa sig fram till en lagom storlek.

 

Kanske är jag ovanligt korkad men jag kände mig himla smart när jag kom på den lösningen, haha ;-)

 

Ps. Idag startade vårens pysselstafett. Schemat finns här. Min tur är det den 20:e mars.

 



rss
VeggieToppen
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥