Soffkuddar.

 

I höstas köpte min mamma tyg till nya vardagsrumsgardiner och nu under julhelgen har vi hjälpts åt med att sy dom.

 

Det hela var något av en pärs då vi fick tampas med två symaskiner från stenåldern (typ) och ingen av dom ville till en början fungera. Till slut bestämde sig den ena för att funka och gardinerna blev sydda.

 

Av tyget som blev över fick jag i uppgift att sy kuddfodral men för att inte utmana ödet (plus att det var lite ont om tid) så tog jag med mig tyget hem och sydde fodralen hemma hos mig med min symaskin. Och här är alltså resultatet. Två kuddfodral i gardintyget som ska få samsas tillsammans med enfärgade fodral som matchar.

 

Nu ska dom bara ta sig hem till mammas soffa :-)

En julklapp.

 

Jag gillar att ge bort saker jag själv gjort... men är alltid rädd att dom inte ska vara uppskattade. Men en person som alltid blir glad över hemmagjorda presenter är mormor.

 

Trots mitt usla julklappsplanerande iår så hann jag med att göra en present till henne. Känns lite som när man var liten och gav bort sin finaste teckning i julklapp. Fast ändå inte ;-)

 

Det fick bli en shoppingpåse med jätterosa foder och en liten finess inuti i form av en hake för att nycklarna inte ska tappas bort samt ett litet fack (som inte syns på bilden).

 

En fin och magisk julafton....

 

 

... hoppas jag att ni får allihopa!

 

På bilden en söt julbonad/duk som jag köpte på loppis för någon dag sen bara. Känner på mig att den kommer bli en favorit många jular framöver. En sådan söt tomte, för att inte tala om hästarna, blommorna och hjärtanen!

Det snöar...

... inte. Tyvärr. Men jag har gjort ett par egna snöflingor efter Ninettes tips i Pysselstafetten. Synd man inte orkar göra tillräckligt många för att täcka hela marken ;-)

Hexagonlapptäcke.

 

Ja, här är alltså ett av mina senaste projekt. Det är ju lite riskabelt egentligen, för det är ett typiskt påbörja-men-inte-avsluta-projekt.

 

Det tar en himla tid när man måste sy allt för hand men hittade en bra beskrivning hos Nusse och att se hennes fina lapptäcken hjälper mig att hålla modet uppe ;-) Så jag ska nog klara detta!

Stickad mössa.

 

Förra året hittade jag två "orörda" nystan av Drops Karisma på loppis för fem kronor styck så jag köpte dom med tanken om att jag skulle sticka en mössa till min kille.

 

Hittade det här mönstret från Drops och började sticka. Men innan jag hann klart kom våren och mössan glömdes bort. Tills jag hittade det för någon vecka sedan och stickade färdigt.

 

Glad och stolt (för att sticka dom där flätorna var faktiskt himla jobbigt) visade jag upp mössan för min kille och tacksam och snäll som han är berättade han efter att ha provat den att han inte ville ha den. För den var liiite för stor. Tack för den liksom ;-)

 

Mössan är ännu mer för stor på mig och jag brukar inte använda mössa men nu när jag kämpat så får jag väl lov att vänja mig.

 

Men jag funderar på om man kan fodra den med fleece, då blir den både varmare och lite tightare. Kanske vill herrn ha den då ^^ Eller?!

 

Ett tips om ni stickar den mössan är att sticka den i S/M och inte i L/XL, om ni inte har gigantiskt huvud förstås ;-)

Julklappsetiketter

 

Igår kväll kom jag på att det vore roligt att göra julklappsetiketter. Jag plockade fram lite olika saker och satte igång. Och såhär blev dom :-)

 

Passade på att filma och gjorde en liten film av det hela. Eller liten och liten... trots att jag har snabbat upp den och klippt ihop en massa så kunde jag inte få den kortare än typ 15 minuter. Så jag hoppas att någon orkar glo sig igenom hela ;-)

 

 Blå och rosa armband.


Jag gillar att ha armband på mig och jag gillar att göra armband = bra kombination. Igår köpte jag fina pärlor och stenar och pysslade ihop det här armbandet.

Bilden gör inte dom rosa stenarna rättvisa (dumma vintermörker som gör det omöjligt att fota). I verkligheten har dom en starkare och intensivare mörkrosa färg som passar fint tillsammans med dom blå pärlorna.

Vet inte hur många foton jag tog för att försöka fånga deras riktiga färg men det gick helt enkelt inte. Så detta får duga :-)

Söta som socker...

 

När jag fyllde år häromveckan fick jag ett supersött grattiskort av min mamma och till fick jag dom sötaste klistermärken jag någonsin sett. Eller vad säger ni, är dom inte söta?!

 

Jag vill helst använda upp alla samtidigt och klistra både här och där. Men samtidigt vill jag inte använda ett endaste, för då tar dom ju slut. Vilken dilemma ;-)

Ny design på bloggen!

 

Jag har fått ett par mail om att det är något knasigt med min blogg om man går in på den via Internet Explorer. Jag skrev ett inlägg om det tidigare och då verkade det som (enligt dom som kommenterade) att det visst inte gäller alla explorer-användare.

 

Det var ju tur men ville ändå göra något åt det. Så nu har jag gjort en helt ny design och ungefär all kodning är utbytt. Såklart trodde jag nu att det skulle funka bra MEN det verkar som om det ändå blir knasigt från Internet Explorer. SUCK säger jag bara.

 

Eftersom jag nu har lagt ner en massa timmar på den nya designen får den vara kvar ändå tills vidare. En positiv sak är iaf att min blogg nu visas som den ska när man besöker den via mobil (iaf så funkar det i min mobiltelefon).

 

Om någon människa som kan det här med html-koder läser detta och tror sig veta vad det kan vara för fel på kodningen så får ni gärna kommentera (i gamla versioner av Internet Explorer kommer det upp ett meddelade om att det finns ett felaktigt script på sidan och sedan hänger sig webläsaren).


Ser det ut precis som vanligt eller ser det konstigt ut? Tryck F5 för att uppdatera sidan i din webläsare så borde den nya designen bli synlig även i din dator :-)

Virka en liten julstuga!

 

Idag tar jag över stafettpinnen från Jonna D Sniffar skönhet i årets pysselstafett med jultema. Mitt bidrag är den här lilla virkade stugan med dekorationer i filt.

 

Allmänt om mönstret:
♥ Virka i spiraler, när du har virkat klart ett varv så ska du alltså direkt börja på nästa.
♥ Mönstret börjar med något som kallas för "magisk ring" vet du inte hur man gör en sådan så finns det förklarat här.
♥ Markera början på varje varv med exempelvis en bit garn i avvikande färg så att du vet var varvet börjar/slutar.
♥ För att få ett fast hus där ingen stoppning tittar fram mellan maskorna virka med en virknål som gör att virkningen blir hård. Använd en mindre virknål än vad som rekomenderas till garnet. På mitt garn är det rekomenderat att virka med nål 4½ men jag har virkat med nål 2.

♥ Självklart går det bra att byta ut färgerna jag virkat med (vitt och rött) mot andra färger om du föredrar det. Kanske vill du inte göra en julstuga utan en sommarstuga, då är det bara att ändra dekorationerna så att den känns somrig.
♥ Om du stöter på något som inte stämmer säg till så ska jag rätta till det.
♥ Och sen det viktigaste av allt, hoppas du har kul medan du virkar ^ - ^

Förkortningar:
m: maska
fm: fast maska

sm: smyg maska

Mönster till julstugan:

 

Använd vitt garn och virka 6fm i en magisk ring [sammanlagt 6m]

2fm i varje fm [sammanlagt 12m]

*fm i första fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt. [sammanlagt 18m]

*fm i nästa 2 fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt [sammanlagt 24m]

*fm i nästa 3 fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt [sammanlagt 30m]

*fm i nästa 4fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt [sammanlagt 36m]

*fm i nästa 5fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt [sammanlagt 42m]

*fm i nästa 6fm, 2fm i nästa* upprepa varvet runt [sammanlagt 48m]

 

Välj sedan mellan en svår och en lätt variant för hur nästa varv ska virkas:

 

Lätt: Fortsätt ett varv runt med fm. [sammanlagt 48m]

 

Svår ( som inte är så svår egentligen om man bara förstår mina instruktioner, hihi) : Nu ska vi göra en kant som gör att husets botten blir lite stadigare. Stygnet kan liknas med BPDC ( här förklaras det hur man gör det, spola fram till ca 1.30) men istället för att göra stygnet runt stolpar så gör man det runt fasta maskor. Vad du ska göra är alltså att virka ett varv fm men istället för att göra som vanligt så virkar du runt dom fasta maskorna på förra varvet. Jag har svårt att förklara det bättre med ord men se gärna videon jag länkat till om hur man gör BPDC. [sammanlagt 48m]

 

Virka 14 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 48m]

Byt till röd färg för att virka taket.

Virka 1 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 48m]

 

Nu ska vi börja minska maskor så att taket får en ”strutform”. Men innan vi virkar vidare så är det en bra att rita av husets botten på en bit kartong och stoppa i botten på huset. På så sätt blir huset stabilare.

Jag fyllde mitt hus med vadd och lite glasstenar (sådana som man ibland har som dekoration i t.ex. ljus-/blomsterarrangemang) men det går bra med ett par mindre stenar eller liknande. Detta för att skapa ytterligare stabilitet och tyngd till huset.

 

Nu kan vi börja minska för taket. Fyll hela tiden på med vadd vart efter öppningen minskar.

 

*fm i nästa 6fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 42m]

Virka 1 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 42m]

*fm i nästa 5fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 36m]

Virka 1 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 36m]

*fm i nästa 4fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 30m]

Virka 1 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 30m]

*fm i nästa 3fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 24m]

Virka 1 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 24m]

*fm i nästa 2fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 18m]

Virka 1 v med en fm i varje fm. [sammanlagt 18m]

*fm i nästa 1fm, 2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 12m]

*2fm ihop* upprepa varvet runt [sammanlagt 6m]

Sy igen hålet och fäst tråden.

 

 

 

 

 

 

 

Nu är själva huset klart! Men det ser ju inte riktigt ut som ett hus, eller möjligtvis ser det ut som ett väldigt tråkigt hus. Dags för den roliga biten- att dekorera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har använt minibollfrans för att skilja taket och själva huset från varandra. Sen har jag klippt ut dörrar, fönster, julgran o.s.v. i filt. Dekorerat med sicksackband, röd/vitrutigt band samt lite pärlor som julgranskulor.

 

 

Dom röda blommorna i blomlådan är virkade med rött garn såhär: virka 6fm i en magisk ring och slut sedan med en sm. Fäst och klipp tråden.

 

För att fästa allt vid huset har jag använt mig av en limpistol men självklart går det bra att sy fast alla detaljer. Kanske blir det t.o.m. mer hållbart om man gör så, men jag var lite slö och limmade ;-)

 

Använd fantasin och dekorera fritt. Ju mer tid du lägger på att dekorera och komma på roliga detaljer desto mer personligt blir huset.

 

Lycka till och lämna gärna en länk/ skicka ett mail om du virkar dig en julstuga, det skulle vara kul att se hur just ditt hus blev :-)

 

Imorgon är det Fröken Pyssels tur att ta över, så glöm inte titta in i hos henne!

 

 

 

Portfolio


Det som är bra med att ha en blogg är att den är som en enda stor portfolio! Ja, stor men kanske inte så lättöverskådlig.

Därför tänkte jag sammanfatta "vad jag egentligen gör och har gjort". Jag har delat in denna portfolio i tre kategorier - Virkat - Illustrationer - Blandade tekniker.

Allt som finns under portfoliosektionen är sådant som är designat av mig. Vissa bilder är beskurna.

Scrolla neråt för att ta en titt.

Jag öppen för förslag, så har du en idé på något du vill ha gjort maila på viktoria[snabel-a]stjernfall.seVirkat


När det gäller virkning så är jag bäst på att skapa mönster till amigurumis (=japanskt ord för virkade/stickade figurer) men jag har även gjort lite andra mönster också.Illustrationer


Jag gillar att teckna barnsligt, med starka färger och gärna massa smådetaljer som ger bilden det där extra.
Jag ritar i Photoshop med min Wacomritplatta.Blandade tekniker


Denna kategori innefattar blandade material såsom tyg, papper m.m. Helt enkelt det som inte är virkat eller illustrationer.

blandade tekniker blandade tekniker blandade tekniker
blandade tekniker blandade tekniker blandade tekniker
blandade tekniker blandade tekniker blandade tekniker
blandade tekniker blandade tekniker blandade tekniker

Tutorials

Här samlar jag alla mina tutorials/beskrivningar på pyssel! Klicka på bilderna för att komma till det mönster/den beskrivning du vill titta närmare på.


Om du upptäcker ett fel eller helt enkelt behöver hjälp maila mig på viktoria[snabel-a]stjernfall.se så lovar jag att göra mitt bästa för att hjälpa till. Om du vill får du gärna maila bilder på saker du har skapar efter mina tutorials, jag brukar då och då visa upp sådana bilder på min blogg.

Hoppas du hittar något du gillar :) Lycka till!

 
Virkmönster

 
 

Välkommen! Här finns alla mina virkmönster samlade. Alla mönster här är gratis. Klicka på bilderna för att komma till det mönster du vill titta närmare på.

Om du upptäcker ett fel med något mönster eller helt enkelt behöver hjälp maila mig på viktoria[snabel-a]stjernfall.se så lovar jag att göra mitt bästa för att hjälpa till. Om du vill får du gärna maila bilder på saker du har skapar efter mina mönster, jag brukar då och då visa upp sådana bilder på min blogg ^ - ^

Hoppas du hittar ett mönster du gillar :) Lycka till!

Om mig.

 

 

När jag startade denna blogg föddes Stjernfall! Stjärnfall är himla fina och sådär lite magiska på något sätt. Därför tycker jag det är ett fint alias.

 

Stjernfall och jag är nästan samma person även om Stjernfall är något sötare och busigare än vad jag är. Hon fantiserar ständigt om nya och spännande äventyr och drömmer om att bo i en trädkoja och ha skogens djur till sina vänner. Hon är den jag önskar att jag kunde vara.

 
 

Nu vet ni vem Stjernfall är men vem är då jag? Det här med att beskriva vem man är med ord är svårt tycker jag. Därför tar jag hjälp av lite bilder här nedanför så får ni veta lite mer om mig och om vad den här bloggen brukar handla om. Även om det är långt ifrån allt ;-)

 
 
Jag heter Viktoria, är 25år och bor i Malmö. Jag är halvgrek och på bilden ovanför till vänster kan man se hur jag såg ut under en varm grekisk sommardag i slutet av 80-talet.
 
Jag flyttade så småningom till Sverige och växte upp lite grann och ser numera ut som bilden till höger ;-)
 
 
I mitt liv har jag två fina killar, dom ser ni här ovanför. Dom är mina absolut bästaste personer!
 
Den äldsta av dom träffade jag för första gånger för sex år sedan på en tågstation en kall vinterkväll. Och sedan dess har det varit vi.
 
Den lite yngre killen fick vi tillsammans träffa för första gången i april 2012. Innan dess hade vi bara klappat på honom när han legat inuti min mage.
 
 
Tillsammans med oss bor också en söt och busig kaninflicka. En försommarkväll när vi gått ut på promenad satt hon där, övergiven på en gräsplätt. Förbipasserande sa att hon suttit där i flera dagar så vi bestämde oss helt enkelt för att ta hand om henne. Hon fick heta Bambi och har bott med oss i 3 år nu.
 
 
 
I början handlade bloggen mest om virkning. Först kunde jag bara grunderna men sakta, sakta lärde jag mig mer och nu virkar jag allt från mormorsrutor till amigurumis.
 
 

På senare tid har jag också börjat sy en del. Först kunde jag i stort sett bara köra med raksöm på symaskinen men med tiden har jag lärt mig fler nya tekniker. Vilket är superkul :-)
 
 

Jag är vegetarian och tycker om att laga mat. Gärna medelhalvsinspirerat eller indiskt. Och så tycker jag om att baka. Kanske är det främst bakverk som hamnar i bloggen. Lovar, jag äter vanlig mat också men godsakerna gör sig liksom bättre på bild ;-)
 
 
Och så målar och ritar jag också. Både "på riktigt" och digitalt. Här ovanför till vänster en halvfärdig akvarellmålning och till höger en digital flicka.
 
 
Pyssla och piffa till hemmet är en annan favorit. Mitt hem är långt ifrån perfekt, vi har sladdar hängandes överallt och stans fulaste tapeter men jag gör så gott jag kan.
 
Gillar att fixa till med enkla och billiga medel. Visst kan jag ibland sukta efter dyra designprylar men när det kommer till kritan så vinner oftast ett lite skruttigt loppisfynd mitt hjärta ;-)
 
 
Senaste tiden har det också blivit en del bebispyssel. Små kläder, leksaker och filtar. Det är en helt ny spännande och rolig värld av pyssel för mig.
 
 
Det blir också en del make-overs, som rådjuret här ovanför. Det fick lite färg och små dekorationer och passar nu in alldeles ypperligt i mitt hem :-)
 
Sen gillar jag växter och blommor. Både sådana som finns ute (som det vackra trädet i full blom här ovanför) men också att odla hemma. Jag försöker att ha en liten odling på balkongen varje år, även om vår balkong tyvärr är i dåligt läge så solens strålar inte riktigt når fram. Det har blivit en del misslyckade experiment genom åren men eftersom jag tycker det är kul så ger jag inte upp riktigt än ;-)
 
 
 
 
 
 
Sådär, det var en liten sammanfattning, vill du följa mitt liv så är du mer än välkommen tillbaka till min blogg! Söta meddelanden i form av mail eller kommentarer i min blogg är alltid välkomna. Vill du maila är adressen viktoria[snabel-a]stjernfall.se
 
 

Årets adventsljusstake.

 

Min röda adventsljusstake med hjärtan på är väl ungefär så klassisk som det bara kan bli. Jag brukar dessutom göra det hela ännu mer typiskt genom att dekorera den med mossa och små flugsvampar.

 

Men iår såg jag ett inlägg där Linnéa visade upp sin adventsljusstake (som är exakt likadan som min, röd med hjärtan på) och hon hade fyllt den med snöbollsgodis. Smart idé, tänkte jag och begav mig till affären för att köpa lite snöbollar.

 

Men jag kunde inte riktigt släppa svamparna (dom är ju så söta) så dom fick helt enkelt ta plats bland snöbollarna. Kanske inte helt realistisk med svampar som växer i snön men det strutar jag i :-P

 

Dom söta tomteflickorna i bakgrunden är nog mina favoriter bland julpyntet. Köpta på Lagerhaus för ett par år sedan.


Blombrosch.

 

Min vän Stina visade i veckan en fin tavla hon gjort med blommor på. En av blommorna var gjord i tyg och Stina länkade till en tutorial om hur man gör en sådan blomma.

 

Jag kände mig "tvungen" att göra en och efter ett tag hade den här broschen vuxit fram. Jag dekorerade med knappar, pärlor, en gul ros, spetsband och tyll. Resultatet ser nästan ut som en liten utmärkelse, ni vet en sån där man kan få om man kommer på första plats. Vad jag har vunnit vet jag inte riktigt men broschen pryder nu min väska.

 

 

 

 

 

Grattiskort.

 

Idag fyller min mormor år så jag pysslade ihop ett litet kort och skickade iväg. Jag tror att jag har hakat upp mig lite på att använda gamla notblad som bakgrund och stämpla ett litet budskap med mina bokstavsstämplar. Jag har också använt mig av tårtpapper även om det inte riktigt syns på fotot.

 

Scrapmaterial är så himla dyrt tycker jag så jag försöker komma billigt undan om det går. T.ex. handlar jag det mesta av mitt scrapmaterial i Panduros outletbutik som finns här i Malmö (mycket billigare än på riktiga Panduro, även om utbudet är begränsat). Tårtpappret kostar nån tia i mataffärn och notpappret har jag köpt för en femma (för ett helt häfte) på loppis.

 

Resultatet blir inte lika proffsigt som när dom som verkligen kan scrappa gör kort men ändå. Sen jag är faktiskt nybörjare ;-)rss
VeggieToppen
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥